Projektdeltagelse

Hvem har deltaget i projektet?

Vores deltagere:

  • er fyldt 18 år

  • har problemer med hørelsen

  • har et ønske om behandling med høreapparater

  • har ikke tidligere været behandlet med høreapparater

  • har ikke for nyligt fået undersøgt deres ører og hørelse ved en privatpraktiserende øre-næse-halslæge

Projektet afsluttedes i maj 2021.

Projektedeltagere med nedsat hørelse og behov for behandling har modtaget gratis høreapparater af høj kvalitet uden om eksisterende ventelister.

Deltagelse i projektet har været forudgået af et skriftligt samtykke. Herefter har alle deltagere været fordelt til én af tre undersøgelsesgrupper. Grupperne er blevet undersøgt forskelligt efter henholdsvis den nye og den eksisterende undersøgelsesmetode. Alle deltagere har dog modtaget den samme gode behandling.

Kor over byer i Region Nordjylland, hvor borgere kan få testet deres hørelse gennem InHEAR

Her har vi behandlet vores deltagere:

Dette videnskabelige projekt udgår fra Audiologisk Afsnit på Aalborg Universitetshospital og samarbejder med Region Nordjyllands øvrige offentlige høreklinikker i Hobro, Thisted, Hjørring og Frederikshavn samt 12 private høreklinikker fordelt rundt om i regionen.

Se et overblik over vores samarbejdspartnere her

 

Fordele ved at deltage i InHEAR

Hurtig udredning hos InHEAR

Vores deltagere har fået en hurtig udredning og behandling af deres høretab uden om eksisterende ventelister uanset behandlingssted

Gratis behandling hos InHEAR

Vores deltagere har fået tilbudt behandling med gratis høreapparater af høj kvalitet uanset behandlingssted

Udredning tæt på din bopæl - InHEAR

Vores deltagere har fået tilbudt udredning og behandling nærmest muligt deres bopælsadresse

Fordeling i undersøgelsesgrupper

Vores projektdeltagere er ved lodtrækning blevet fordelt til én af tre mulige undersøgelsesgrupper.

De første to grupper har testet den nye, digitale undersøgelsesmetode og har fået foretaget en grundig indledende undersøgelse af en erfaren audiologiassistent i enten en privat eller i en offentlig høreklinik.

Undersøgelsen har bestået af følgende elementer: 

  • En online besvarelse af 1-2 korte spørgeskemaer vedrørende deltagernes ører og høreproblemer

  • En høreprøve

  • En trykmåling af mellemøret

  • En billedeoptagelse af trommehinden på begge ører

Testgruppe 1

er blevet tilbudt en indledende undersøgelse på en privat høreklinik

Læs mere her

Testgruppe 2

er blevet tilbudt en indledende undersøgelse på en offentlig høreklinik

Læs mere her


 

Den sidste gruppe har fulgt den traditionelle undersøgelsesmetode:

Kontrolgruppe 3

er blevet tilbudt undersøgelse og udredning af en øre-næse-halsspecialist

Læs mere her

 

Læs mere om forskellene på den nye og den traditionelle undersøgelsesmetode på vores projektblog.

Hvis resultaterne fra den indledende undersøgelse har vist, at vores deltagere:

  1. har et let eller såkaldt ukompliceret høretab, der kan behandles med høreapparater, er de blevet tilbudt hurtig og effektiv behandling uden omkostninger eller ventetid.

  2. har et svært eller såkaldt kompliceret høretab, er de blevet tilbudt en hurtig tid til yderligere udredning på Audiologisk Afsnit i Aalborg.

  3. ikke har et behandlingskrævende høretab, har de modtaget en besked om, at de afsluttes fra projektet.

En grafisk forløbsmodel

Her ses en grafisk forløbsbeskrivelse. Forløbet for den enkelte deltager har været bygget op omkring tre besøg ved en privat eller offentlig høreklinik.

Besøg 3 har foregået på Audiolgisk Afsnit i Aalborg for alle deltagere uanset undersøgelsesgruppe. For nogle deltagere, har der være behov for yderligere ét eller flere besøg.

SF: Standardiseret forundersøgelse, dvs. den indledende undersøgelse for patienter i Testgruppe 1 og Testgruppe 2DV: Digital visitation, dvs. den lægelige digitale vurdering af undersøgelsesresultaterne for patienter i Testgruppe 1 og Testgruppe 2HT…

SF: Standardiseret forundersøgelse, dvs. den indledende undersøgelse for patienter i Testgruppe 1 og Testgruppe 2

DV: Digital visitation, dvs. den lægelige digitale vurdering af undersøgelsesresultaterne for patienter i Testgruppe 1 og Testgruppe 2

HT: Høretab

Deltagelse i InHEAR

Hvad forventes af vores deltagere?

Vores deltagere har indgået i et projektforløb, der har varet ca. 3-4 måneder, fra de blev inkluderet i projektet, til de fik den afsluttende lægeundersøgelse på Audiologisk Afsnit i Aalborg.

Deltagerene har forpligtet sig til minimum tre besøg undervejs i projektforløbet, hvoraf det sidste besøg for alle deltagere uanset fordelingen i de tre undersøgelsesgrupper har foregået på Audiologisk Afsnit i Aalborg. For nogle deltagere har der været behov for flere besøg.

Deltagerne har indvilge i at besvare korte spørgeskemaer digitalt undervejs i projektforløbet, der omhandler deres hørelse samt deres oplevelse af og tilfredshed med kvaliteten af deres behandling og forløb.

 
Eksklusion fra InHEAR

Hvad hvis vores deltagere har ønsket at udgå fra studiet?

Har vores deltagere ønsket at udgå undervejs i forsøget, inden færdiggørelse af deres projektforøb, har vi ikke kunne garantere, at de har modtaget den rigtige behandling. Derfor har de skulle aflevere de udleverede gratis høreapparater tilbage til projektet, hvorefter de er blevet tilbudt en ny undersøgelse og behandling efter normale forhold, såfremt de fortsat har ønsket behandling med høreapparater.

 
Perspektiv for InHEAR

Hvad er det langsigtede perspektiv?

Ved at deltage i forsøget har vores deltagere bidraget med ny viden om sikkerheden og behandlingskvaliteten af den nye, digitale undersøgelsesmetode på høreområdet. Denne viden vil kunne bidrage til at afkorte udredningsforløb og ventetid til behandling af voksne med høreapparater, så personer med høreproblemer kan få den rette behandling, når de har behov for det.

 
InHEAR pris.png

Hvad koster høreapparaterne?

Høreapparaterne har været gratis for vores deltagere i projektet. De har fået udleveret gratis høreapparater i tilfælde af nedsat hørelse og hvis en speciallæge har vurderet, at de har haft behov for høreapparater.

 
 
Projektleder og speciallæge Lene Dahl Siggaard udfører her en otomikroskopi - en øremikroskopi - som anvendes ved specialistvurdering af øregang og trommehinde. Med otomikroskopet kan trommehinden forstørres op til 40 gange, og da man bruger begge ø…

Projektleder og speciallæge Lene Dahl Siggaard udfører her en otomikroskopi - en øremikroskopi - som anvendes ved specialistvurdering af øregang og trommehinde. Med otomikroskopet kan trommehinden forstørres op til 40 gange, og da man bruger begge øjne, er det muligt at opnå dybdesyn, hvilket er hensigtsmæssigt, når man skal vurdere øret. Undersøgelsen udføres i dag ved den traditionelle undersøgelsesmetode, når personer med høreproblemer undersøges for høretab. I vores to testgrupper har denne undersøgelse været erstattet af en video-otoskopi udført af en uddannet og erfaring audiologiassistent.

Læs mere om forskellene mellem den nye og den traditionelle undersøgelsesmetode på projektbloggen.